Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  17464   

Eutypa lata
Eutypa (Geriye Dogru) Ölümü



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Eutypa lata (Pers.:Fr.) Tul. & C. Tul. = E. armeniacae Hansf. & M.V. Carter (anamorph: Libertella blepharis A.L. Smith = Cytosporina sp.) fungal hastalik etmeni basalangiçta ölü kol olarak adlandirilmis, fakat daha sonra Eutypa tarafindan neden oldugu belirtilmistir. Hastalikli bitkilerde gövde ve dallar dikkatli incelendiginde baslangiç infeksiyonlarinin budama yerlerinde ortaya çiktigi görülmektedir. Bu eski yaralarin etrafi kismen kabuk dokusu ve kismende fungus dokulari ile olusan koyu renkli stroma (spor yataklari)' dir. Stroma fungusun spor üreten organlari olan peritheciumlari (eseyli üreme organlari) içermektedir. Bunlardan ilkbahar ve yaz baslarinda yagmurlar ile birlikte sicakliklar yükselince fungusun askosporlari disari çikar ve yeni enfeksiyonlarini gerçeklestirirler. Yagmurun küçük miktari bile spor çikisini baslatmaktadir. Sporlar rüzgar kökenlidir ve baglardaki budama yerlerini infekte ederler. Hastalikli dal ya da gövde soyuldugunda, hastalikli odun dokusunun koyulasmis alanlari görülür. Hastalik etmeni diger fungal etmenlerden farkli olarak yaz aylarinda durgunken, kis ayalarinda infeksiyonlarini gerçeklestirirler. Hastaliktan etkilen bitkilein ilk enfeksiyonlari göstermesi 2-3 yil içerisinde olur ve 3-5 yil içerisinde de bu yerlerde stromalar meydana gelir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik etmeninin en çarpici hastalik belirtileri bahar sonlari ile yaz baslarinda sürgünler 15-30 cm uzunluguna erisince görülür. Hastalanmis bitkilerin sürgünlerinde bodurluk ve yapraklar yukari dogru kivrilmis, normalden daha küçük ve sari ya da sari çizgilidir. Bu simptomlar dallarin ya da gövdenin derin sekilde hastaliktan etkilenmesi sonucu olsur, muhtemelen fungus tarafindan salgilanan bir toksin buna neden olmaktadir. Bundan dolayi bitkinin o bölgedeki iletim demetleri zarar görür ve kararir. Hastalik bir kaç yil içereisinde ilerleyince bir ya da dal ya da kol veyahutta tüm bitkiyi öldürebilir. Gövde ve dallar daha dikkatli incelendiginde baslangiç infeksiyonlarinin budama yerlerinde ortaya çiktigi görülmektedir.





Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Hastalikli olan dallarin ya da tüm bitkinin uzaklasirilmasi ve budama artiklarinin yok edilmesi.
2. Budamalar biraz daha sicak aylara karydirilabilir.
3. Hastalik ana gövde de meydana gelirse hastaligin çiktigi yerdeki bölge temizlenince ye kadar budanmali ve büyük yaralar koruyucu ilaçlam yapilarak, asi macunlari ile kaplanmalidir. Infeksiyon toprak altinda meydana gelirse tüm bitki uzaklastirlir ve yerine yenisi dikilir.
4. Derin budamalardan mümkün mertebe kaçinin, ayrica budamalari sicak ve kuru havalarda yapin.
Kimyasal mücadele
Bu hastalik etmenine karsi kimyasal mcadele tavsiye edilmiyor, fakat budamalardan sonra Benomyl ya da diger koruyucu fungisitler ile ilaçlamalar tavsiye edilmektedir.
YG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Eutypa lata
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net